Mehmet Özay 13 Mart 2012
Açe’nin son dönem önemli alimleri arasında kabul edilen Abuya Prof. Muhibuddin Wali geçen hafta (7 Mart 2012) Çarşamba akşamı vefatının ardından baba ocağı Güney Açe’deki Labuhan Hacı’da toprağa verildi. Binlerce Açelinin son yolculuğuna uğurladığı Prof. Abuya Muhibuddin, 8 Mart günü akşam saatlerinde babasının temellerini attığı Darusselam adlı pesantren kompleksi içindeki mezarlığa defnedildi. 76 yaşında hakkın rahmetine kavuşan Muhibuddin Wali, son günlerine kadar öğrencileriyle dersler yapmaya devam etmekle kalmamış, son dönem Açe barışına katkıları ile de gündemde önemli bir yer tutmuştu. Aslında bu özelliği ile Açe’nin görkemli yüzyıllarında umera ile ulema arasındaki bağları hatırlatmasıyla Açe’nin köklerine bağlılığını ortaya koyan sosyal bir hadise olarak dikkat çekiyordu. Halk arasında “Abuya Doktor” olarak da tanınan Muhibuddin Wali, Açe’deki her kesime açık ve sıcak yaklaşımı ile tanınıyordu. Abuya, Açe’de bir gelenek halini alan “Safari Ramazan” adıyla anılan ve Ramazan ayı boyunca Açe’yi bir baştan bir başa dolaşarak irşad çalışmaları ile geçirilmesi ile bu mübarek aya farklı bir boyut kazandıran organizasyonlara katılıyordu. Öte yandan, Cava ve Malezya İslam çevreleri ile de irtibatlı bir zattı. Zaman zaman bu coğrafyalara yaptığı ziyaretlerle bir anlamda tarihte yaşanan “seyyah alimler” geleneğinin günümüzdeki temsilcisi niteliğindeydi.
Abuya, üç oğlu ile birlikte görülüyor |
Muhibuddin Wali’ye niçin ”Abuya” denildiğini kısaca izah edelim. Malay dünyasının çeşitli bölgelerinde Kyai, Tok Guru, Babo gibi adlarla anılan dini ilimlerle meşgul ve geleneksel İslami eğitim kurumlarında hocalık görevlerini yürütenlere Açe’de Teungku deniliyor. Ancak bu derecelendirmede ‘Abuya’ unvanı döneminin önde gelen alimleri için kullanılıyor. Muhibuddin Wali’ye bu ismin verilmesinin nedeni elbette onun Açe toplumu içerisindeki önemine de ortaya koyuyor.
Muhibuddin Wali’yi diğer hocalardan ayıran özelliği, modern İslami ilimleri de tehsil etmesi ve çeşitli kurumlarda öğreticilik vazifesini devam ettirerek akademik kariyer de yapması dolayısıyla Profesörlüğü de bulunuyordu. Doktorasını döneminin en önemli alimi addedilen babası Teungku Syeikh H. Muhammad Waly Al-Khalidy Al-Syafi’inin direktifleriyle Mısır’da Al-Azhar’da tamamladı. Cakarta’da Güneydoğu Asya’nın meşhur camilerinden İstiklal Camii’nde on yıl süreyle Pazar günleri sohbetleri devam ettirdi. Bu sohbetlerden hasılı olarak Al-Hikam adlı eseri kaleme aldı.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar