Minggu, 03 Juni 2012

İklim ve Bitki Örtüsü

Mehmet Özay                                                                                                                      3 Haziran 2012


İKLİM ve BİTKİ ÖRTÜSÜ
Ekvatorun iki yanı boyunca uzanan ve muson rüzgarlarının etkisinde yer alan ülkenin büyük bir bölümünde yaz ve kış sıcaklık farkı görülmemektedir. Yıllık yağış miktarı aşağı yukarı 3000 milimetre olup, genellikle yağış mevsim Ekim, Kasım aylarıdır.

Bitki örtüsü yağış yoğunluğuna uygun bir şekilde çeşitlilik ve gür bir yapı sergiler. İnsan elinin değdiği yerlerin dışındaki her alan ormanlarla kaplıdır. Sumatra ve Kalimanta adalarının büyük ovaları bataklık ormanlarıyla kaplıdır. Dev ağaçlar, yilanlar, orkideler, baharat elde edilen bitkiler ile dünyanın en büyük çiçeği olan çapı bir metreyi bulan rafflesia gür yeşil alanları oluşturmaktadır. Ülkenin kimi bölgelerinde gergedan, kaplan, panter, orangutan, dev kertenkelelere rastlamak mümkündür.

SU KAYNAKLARI
Su kaynakları bakımından zengin olan Endonezya’da en büyük akarsular Sumatra, Kalimantan ve Java’da bulunmaktadır. Muson yağmurlarıyla zenginleşen akarsuların durgun kesimlerinde ulaşım da gerçekleştirilmektedir. Büyük çapta göl bulunmamakta, ancak Barisan dağlarında krater göllerine rastlamak mümkündür. 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar